Crowdfunding als alternatieve investering steeds populairder

Crowdfunding, het kleinschalig vragen om investeringen in projecten of bedrijven, zit flink in de lift. Stond het eerder bekend om het financieren van goede doelen, tegenwoordig gaat het steeds vaker om investeringen in bedrijven. Afgelopen jaar werd er op deze manier 424 miljoen euro opgehaald, bijna een derde meer dan in 2018, aldus branchewebsite crowdfundingcijfers.nl.

Dat is overigens klein bier vergeleken met de miljardeninvesteringen die spaarders hebben uitstaan via de Nederlandse banken. Maar de banken bedienen vooral grote bedrijven.

Kleinere ondernemingen vinden via crowdfunding investeerders: meer dan 90 procent van het opgehaalde kapitaal ging naar ondernemers. De investeerders zijn steeds vaker particuliere beleggers die een beter rendement zoeken, nu de rente historisch laag staat.

Crowdfunding populair

Bij sommige vormen van crowdfunding wordt de investering gezien als een lening aan bijvoorbeeld een bedrijfje. In ruil voor de lening betaalt het bedrijf rente aan de investeerder. Die rente varieert per bemiddelingsplatform en ligt grofweg tussen de 3 en 7 procent.

Teun van Leijssen is directeur van Stoov, een bedrijf dat elektrische dekentjes maakt. Het afgelopen jaar begonnen de zaken te draaien en zocht hij naar een kapitaalinjectie. "Helaas zei de bank toen: dat past nog niet. Toen hebben we eerst zelf gekeken en aandeelhouders benaderd, maar zijn we bij crowdfunding uitgekomen."

Gat

Van Leijssen mikte op een minimum van 150.000 euro, maar haalden binnen 24 uur meer dan 250.000 euro op. De investeerders in de warmtedekens krijgen een rendement van zeven procent. "Om door te groeien helpt het ons enorm. Tien tot vijftien procent groei kan je best met een bank financieren. Maar wij als start-up groeien honderd procent en dan is nieuwe financiering als crowdfunding heel welkom. Het past perfect in het gat voordat de banken binnentreden."

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is crowdfunding het investeren met of uitlenen van relatief kleine bedragen door een grote groep investeerders (geldgevers) aan particulieren of ondernemingen (geldvragers). Meestal gebeurt dat via een online platform. Dit soort crowdfundingplatforms brengen beide partijen samen. Sommige vormen van crowdfunding vallen onder het toezicht van de AFM.

Crowdfunding is niet zonder risico. Er is een kans van ongeveer twee procent dat je je inleg niet terugziet. Dat beaamt Koemn The van crowdfundingplatform Lendahand. "Van de veertig partijen die wij financieren zijn er twee die niet meer kunnen terugbetalen. Dat is ongeveer twee procent van ons volume. " Om die reden heeft crowdfunding dan ook de aandacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

"Wij willen wel benadrukken dat investeerders zich moet realiseren dat als je hoog rendement krijgt op geld, daar ook hoog risico aan verbonden is", zegt Cati Langendijk van de AFM. "Er is een kans dat je het geld kwijtraakt. We geven daarom het advies om maximaal tien procent van het vermogen te investeren in crowdfunding en niet meer."

Regels

Ook adviseert de AFM om de investeringen te spreiden over meerdere projecten en crowdfunding-platforms. In Nederland zijn ongeveer 50 crowdfunding-platforms actief. Daarvan is er nu nog niet een failliet gegaan. In het verenigd Koninkrijk wel. De AFM pleit dan ook voor strengere regelgeving. "Wij vinden dat dat nodig is", aldus Langendijk. "De markt wordt steeds volwassener en daar hoort ook een regelgevend kader bij."

Bron: NOS

Heeft u nog vragen?

NewFunding communiceert open en transparant. In de FAQ vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over het crowdfundingplatform en de mogelijkheden.

BEKIJK DE FAQ

Wat is NewFunding?

Het crowdfundplatform NewFunding is het eerste echte landelijke vastgoed crowdfundplatform in Nederland van, voor en door vastgoedprofessionals. Voor meer informatie en de investeerdershandleiding verwijzen wij u naar OVER ONS

MEER OVER NEWFUNDING

Meer weten over de mogelijkheden of direct aan de slag: